Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Меню
Наша адреса: Україна, Київ, вул. Амурська 4 (район м. Васильківська)
Україна, Київ, вул. Амурська 4 (район м. Васильківська)
Пн-Пт - 09:00 - 18:00
Сб, Нд - вихідний

Нормативи якості води в приватному басейні згідно ДСТУ

Нормативи якості води в приватному басейні згідно ДСТУ

Для кожного відповідального власника басейну на першому місці перебуває чистота гідроспоруди. Вона обумовлюється двома моментами – чистотою чаші та води. Якщо говорити про водне середовище, то слід заначити, воно має бути не просто чистим, а й безпечним (відповідати санітарним та гігієнічним нормам).

Норми якості води згідно ДСТУ

Найбільш точну картину відповідності води нормам ДСТУ можуть дати лише лабораторні аналізи. Епідеміологи перевіряють воду на декілька десятків показників, проте, основним є:

  • рівень pH – 6.8-7.6 од.;

  • вільний хлор (в басейні без цианурової кислоти) – 0.3-1.5 мг/л;

  • вільний хлор (в басейні з циануровою кислотою) – 1.0-3.0 мг/л;

  • redox (окислювально відновлювальний потенціал) – 650 мВ;

  • комбінований хлор (відпрацьований) – максимум 0,5 мг/л;

  • цианурова кислота (стабілізатор хлору) – максимально-допустимий показник 100 мг/л.

Під час проведення лабораторного дослідження фахівці враховують не лише показники води. Вони беруть до уваги місце розташування гідравлічної споруди, її тип (відкрита чи закрита), джерело водозабору, інтенсивність використання та інші дані.

Нормативи якості води в приватному басейні – це не примха науковців та санепідеміологів. Ці показники впливають на здоров’я відпочивальників, стан чаші басейну, її довговічність, якість роботи додаткового обладнання.

Періодичність перевірки води в приватному басейні

Звичайно, перевірити воду нині можна й самостійно. Сучасні виробники пропонують спеціальні тестери для вимірювання рівня кислотно-лужного балансу (pH) та хлору (Cl). Проте лабораторні дослідження дають більш розгорнуту картину. Щодо того, як часто слід виконувати аналіз води, фахівці радять:

  • перевіряти воду на наявність залишкових дезінфектантів перед початком плавального сезону;

  • виконувати перевірку мікробіологічного стану води два рази на місяць;

  • на хлор чи формальдегід (якщо для дезінфекції використовують озонування) воду перевіряють раз на місяць;

  • на наявність паразитів (лямблій, глистів та інших) воду досліджують раз на квартал.

Варто зазначити, що перевірка води в басейні на відповідність нормам ДСТУ – це не лише піклування про здоров’я та стан резервуару. Такі аналізи дають можливість відкоригувати використання спеціальної хімії та періодичність її внесення.

Чиста вода – запорука комфортного та здорового відпочинку

Для того, щоб вода відповідала нормам ДСТУ за нею слід регулярно слідкувати. Запускаючи басейн на початку сезону, треба дотримуватись наступних правил:

  • наливати воду лише в чистий басейн, а за бажанням ще й обробити його поверхні альгіцидом (препаратом, що попереджує розвиток водоростей);

  • відрегулювати рівень pH до нормативних показників 6.8-7.6 од;

  • провести шокову обробку води (бажано, на ніч);

Щодо регулярної обробки водного середовища у приватному басейні, то тут слід пам’ятати про те, що у воді завжди має бути залишковий дезінфектант. Без обробки якість води погіршується за лічені дня, тому слід проводити регулярну дезінфекцію. Як мінімум, раз на тиждень рекомендується вимірювати рівень pH та Cl. Дуже полегшили цей процес сучасні виробники, які запропонували власникам приватних басейнів спеціальні тестери, які дають можливість швидко та просто проводити контроль якості води.

У разі необхідності господарі гідроспоруд мають можливість скористатися коригувальними засобами для pH, альгіцидами (для профілактики розвитку зелених шкідників), коагулянтами (для прозорості води), пом’якшувачами, які понижують рівень заліза, кальцію та інших металів