Карпатські чани набувають усе більшої популярності. Якщо раніше такі купелі можна було зустріти здебільшого в закладах відпочинку, то нині їх встановлюють і на приватних ділянках.
Гарячий чан – це неймовірне задоволення та велика користь для здоров’я. За формою він нагадує півсферу чи діжку великого розміру, зазвичай виготовляється з товстого шару чавуну, який не обпікає шкіру та довгий час тримає задану температуру.
Як і будь-яка гідроспоруда, чани вимагають ретельного догляду. Тим паче, що вода в них постійно підігрівається. Відповідно, таке водне середовище більш схильне до появи патогенних мікроорганізмів та цвітіння.
Як доглядати за чаном
Зазвичай чани використовують протягом усього року. Підтримка чистоти такої споруди полягає в заміні води, догляді за поверхнями та водним середовищем. Постає питання: заміна води в чані чи очищення її за допомогою хімії?
Звичайно, чани, які використовуються у комерційних цілях, мають набагато більшу завантаженість аніж приватні купелі. Тому, дбайливі господарі воду в таких купелях замінюють досить часто. Дехто це робить після відпочинку кожної групи відвідувачів, у когось за правило заливати чисту воду раз на 2-3 дні.
Проте, заміна води не панацея. Навіть свіжозалита рідина потребує додавання спеціальної хімії. Такі препарати допомагають знезаразити воду, зробити її комфортною для відпочивальників та підтримувати її у такому стані протягом тривалого часу.
Які хімічні препарати варто додавати в чан
Перед тим, як залити свіжу воду в чан, ємність очищують від бруду та сміття, приділяючи увагу усім дерев’яним та металевим поверхням. Далі проводиться обов’язкова дезінфекція поверхонь, після чого чан промивається проточною водою.
Щодо водопідготовки, то господарям чанів треба обов’язково виконувати:
- Дезінфекцію. Оскільки вода в чані стояча та тепла, вона максимально сприяє розвитку патогенних мікроорганізмів та грибків. Найчастіше для дезінфекції використовують хлормісткі засоби, які пригнічують розвиток хвороботворних мікроорганізмів та є досить економними.
-
Контроль рівня pH. Кислотно-лужний баланс має великий вплив як на комфорт відпочивальників, так і на стан ємності. Якщо pH не відповідає нормі, то люди можуть скаржитися на сухість шкіри, ламкість волосся, подразнення слизової. На поверхнях чану з часом з’являється наліт. За рівнем pH слідкують за допомогою спеціальних тестерів, регулюють – додаючи засоби типу pH-плюс чи pH-мінус.
-
Профілактика цвітіння. Причиною цвітіння води є водорості. Для чану вони становлять велику небезпеку, оскільки вода в ньому постійно підігрівається та сприяє розвитку водоростей. Зелені шкідники забарвлюють воду в неприємний колір, надають їй неприємного запаху та становлять небезпеку для відпочивальників. Люди можуть підсковзнутися та отримати травму. Для профілактики та боротьби з водоростями виробники пропонують альгіциди.
-
Пом’якшення води. Як правило, вода яка заливається в чан, надходить з централізованого водопроводу або свердловини. У ній міститься велика кількість солей магнію, кальцію та інших металів. Якщо таку воду не пом’якшити за допомогою спеціального засобу, то на стінках ємності з часом з’явиться наліт, а відпочивальники у цьому середовищі почуватимуться не зовсім комфортно.
Препарати спеціальної хімії допоможуть підтримувати воду у чистому та безпечному стані протягом тривалого часу. Тим не менш, змінювати воду все одно потрібно. Регулярність цього процесу залежатиме від завантаженості ємності, частоти її використання, місця встановлення, регулярності прибирання та якості препаратів спеціальної хімії.